Bitcoin voor beginners

Voor veel beginners of zogenoemde ‘dummies’ die hun eerste passen zetten in de wereld van Bitcoin kan het aanbod nog weleens overweldigend of onoverzichtelijk zijn. Er is namelijk erg veel informatie en er zijn veel verschillende meningen over hoe je beginnen met Bitcoin het beste aan kan pakken. Geen zorgen, op deze pagina leggen wij bitcoin voor beginners haarfijn uit.

Geen tijd of zin om het helemaal door te lezen? Geen probleem, je kunt ook direct van start gaan door Bitcoin te kopen. Speciaal daarvoor bieden we 10 euro gratis aan!

Toch raden we vrijwel alle dummmies aan om eerst informatie over bitcoin voor beginners te doorlopen. Niet alleen omdat het simpelweg belangrijk is om de basis te snappen en om te weten waarin je misschien investeert, maar ook omdat het erg leerzaam en interessant en vooral.

Bitcoin beginners fouten

Waar veel beginners vaak de fout in gaan is het blindstaren op de bitcoin prijs. Of beter gezegd, op de toppen van de bitcoin prijs. Dat is opzicht ook niet gek, deze toppen zijn immers erg indrukwekkend, zeker vergeleken die van andere financiële markten. Ook vertelt de media enkel en alleen over deze toppen. Daarover gesproken, een tweede veelgemaakte beginners fout is dat zij zich teveel laten leiden door diezelfde mainstream media. Waarom is dat fout? Omdat de media doorgaans een gekleurd beeld over Bitcoin voor beginners verspreiden. Want zoals gezegd berichtgeven de media veelal over de pieken in de bitcoin koers, het zijn veelal negatieve berichten. Zodra Bitcoin op weg is naar zo’n top, dan is de teneur dat Bitcoin een zogeheten ‘bubbel’ is. En wanneer Bitcoin het hoogtepunt bereikt heeft en weer op weg is naar beneden, dan verklaren zij Bitcoin voor dood. Hoe dan ook, in beide gevallen een onterecht negatief beeld.

De reguliere media is niet gewend om over een markt te berichten die dermate volatiel is als die van bitcoin.

In plaats van kijken naar de toppen, raden wij beginners aan om te kijken naar de dalen. Kijk maar eens naar de volgende tabel, waarin je de laagste punten van de bitcoin koers op jaarniveau ziet:

Laagste prijs op jaarniveau

  • bitcoinBitcoin€47,983.900.63%
Prijs vandaag
JaarLaagste prijsDatum
2020€ 5.409,8618-03
2019€ 2.928,6729-01
2018€ 2.775,4015-12
2017€ 707,0612-01
2016€ 314,6916-01
2015€ 135,8514-01
2014€ 252,1331-10
2013€ 10,1002-01
2012€ 3,2518-02
2011€ 0,2204-01
2010€ 0,0426-07
2009OnbekendOnbekend

Wellicht krijg je nu opeens een heel ander beeld van Bitcoin dan dat wat de gevestigde media je voorschotelt. Maar waarom is het nu interessant om alleen naar de bodems te kijken? En waardoor komen die bodems nu steeds hoger te liggen?

De bodems zijn simpel gezegd een veel betere maatstaf voor de marktwaarde en acceptatie van Bitcoin dan de pieken. De bodems zijn immers het absolute dieptepunt waarop kopers bereid zijn om te kopen en verkopers bereid zijn om te verkopen. Kortom, daar vindt de prijs een positie die de minimale waarde van Bitcoin aangeeft.
Dan nu de trend; zoals je ziet ligt iedere bodem hoger dan de vorige. Hoe komt dit?

Hoe komt het dat de bodems steeds hoger liggen?

Dat is de vraag over bitcoin voor beginners ons het meest stellen. Om die vraag te beantwoorden, vervallen wij niet – net zoals de media – in standaard praatjes zoals ‘het is een bubbel’. Integendeel, we kijken naar de essentie van Bitcoin, naar wat het precies is.

Wat is Bitcoin voor beginners

Dus. Wat is Bitcoin? Misschien is het antwoord wat het dichtst in de buurt komt nog wel ‘geld’. Maar wat is geld dan?
Geld bestaat uit drie simpele functies:

  1. Oppotmiddel. Het is een middel om vergaard vermogen of waarde mee op te slaan.
  2. Ruilmiddel. Het is een middel om goederen of diensten mee te verhandelen. Als persoon A juridische diensten levert en persoon B teelt appels, dan kunnen zij nooit direct tot een ruilovereenkomst komen tenzij er geen middel – geld – tussen staat.
  3. Rekeneenheid. Dedalksdjfadsfasdf

dadfasdfasdf

Monetaire
eigenschap

Goud

Fiat

Bitcoin
• Duurzaam
• Homogeen
• Overdraagbaar
• Verifieerbaar
• Deelbaar
• Schaars
• Decentraal
• Censuurbestendig